Coronaviruset legger lokk på Thailands «milliardskattekiste»

BANGKOK – Det er meget vanskelige tider for Thailands kjente nattelivsindustri.

Nattklubber og barer, som bidrar med mer enn 5,5 milliarder dollar i året til den samlede økonomien, er landets skjulte «skattekiste.» Men forskrifter som trådte i kraft i slutten av mars for å stoppe spredningen av coronaviruset har satt en stopper for virksomheten med rop av fortvilelse som stadig blir hørt fra eierne.

Coronaviruset legger lokk på Thailands «milliardskattekiste»

Foto av Akira Kodaka

(MARIMI KISHIMOTO, skribent for Nikkei 23. APRIL 2020)

(Kilde Nikkei Asian Review)

(Foto av Akira Kodaka)

 

«Coronavirus kommer til å drepe barbransjen,» sier Nutthapon, en 37 år gammel sjef for en etablering i Bangkok. Fra 22. mars ble restauranter i byens større storbyområde forbudt å tilby noe annet enn takeaway eller leveringstjenester. Dette ble utvidet 26. mars til å omfatte hele landet.

«Jeg må betale husleie og lønnen til mine ansatte,» sa Nutthapon. «Akkurat nå bruker jeg gjennom sparepengene mine. Men jeg vet ikke om jeg kan overleve i to måneder til.»

Bangkok er kjent over hele verden som en by med en blomstrende et natteliv. Nattklubber og luksuriøse takbarer på konkurrerende hotell får fantastiske anmeldelser. Det internasjonale kabelnettverket CNN valgte det som en av verdens beste utelivsbyer, sammen med Las Vegas og London. Et slikt rykte er med på å innkassere mye utenlandsk valuta.

Det er en stor del av den bredere reiselivsvirksomheten der Thailand rangerer som fjerde størst i verden mht inntekter, der verdien av det som hentes inn per besøkende er høyere enn i Japan. Industrien er estimert til å være verdt en årlig 211 milliarder baht (6,52 milliarder dollar).

Men utelivsområder, som ofte er tettpakket, henger sammen med spredningen av coronavirus. En massespredning brøt ut på en nattklubb i Bangkok i midten av mars, noe som førte til at myndigheter i hovedstaden og nasjonale myndigheter gikk hardere til verks. I tillegg til at restauranter og utelivsområder i prinsippet stoppet virksomheten, forbyr forskrifter også folk å dra ut om natten og i tillegg gjorde myndighetene det tøft for ungdommer som samles i grupper.

Restauranter er for tiden stengt til slutten av april, mens forbudet mot å dra ut om natten er i kraft «inntil videre.» Det betyr at alle restauranter i Thailand vil være stengt i minst en måned. Hvis barer og puber er stengt så lenge, vil det ta tre til seks måneder å komme seg, sier sjefen for en annen bar.

Regjeringen vil utvide lettelser til små og mellomstore bedrifter, blant annet gjennom å tillate fradrag for personalkostnader fra skattepliktig inntekt og ved å redusere sosialforsikringspremier. Men «mange barer kan knapt holde «finansieringen» i gang, og de vil kollapse om det fortsetter,» sa en restaurantsjef.

Les hele saken på Thaifeber.no her

CATEGORIES
TAGS